Ce trebuie sa stii despre metoda pilates

Pilates

Pilates este un sistem de exercitii care poarta numele creatorului Joseph (Joe) Pilates, cel care initial si-a denumit metoda “Contrology” sau stiinta controlului.

Scopul lui Joe Pilates a fost crearea unui sistem de exercitii „mindbody” care sa tonifieze muschii, sa creasca flexibilitatea si sa imbunatateasca starea de sanatate. Ar mai trebui adaugat aici ca acest lucru s-a intamplat incepand cu anii 1930, in acelasi timp cu dezvoltarea fizioterapiei moderne si cu mult inainte ca salile mari de gimnastica sa devina o moda.

Metoda Pilates are peste 500 de exercitii efectuate atat la saltea cat si pe aparatele inventate de Joseph Pilates, acestea fiind: Reformer, Cadillac, Wunda Chair, Ladder Barel si Spine Corrector.

Pe langa aceste aparate se mai folosesc si accesorii (li se mai spune props) cum ar fi mingiute, banda elastica, inele (magic circle), gantere de greutate mica si medie etc.

Despre Joseph Pilates

Joe s-a nascut in Germania si in copilarie a suferit de rahitism, astm si reumatism. Pentru a-si imbunatati starea de sanatate a inceput sa exploreze metode de a-si antrena corpul si mintea astfel incat s-a apucat de box, wrestling si gimnastica. Era pasionat de idealul antic grec al omului desavarsit care avea un corp puternic si agil si un intelect si spirit pe masura. Mai era inspirat de practicile orientale si budismul zen, ale caror elemente se regasesc si in metoda lui.

Inceputul Primului Razboi mondial l-a gasit pe Joe in Anglia intr-un internat. S-a oferit sa-si antreneze colegii si in urma izbucnirii pandemiei de gripa spaniola niciunul dintre cei care i-au urmat regimul de exercitii nu s-a imbolnavit. Succesul lui Joe nu a trecut neobservat de conducatorii internatului si i s-a dat sarcina de a reabilita in spital soldatii in convalescenta.

Primul aparat de pilates – Cadillac

Primul aparat pilates – Cadillac (in imagine) – a aparut din necesitatea de a lucra cu mai multi pacienti in acelasi timp, astfel ca Joseph a atasat la ramele paturilor arcuri pentru exercitii pentru brate, picioare si articularea coloanei.

In anii 1920, Joseph a emigrat in SUA si s-a stabilit in New York unde si-a deschis un studio in care preda metoda Pilates folosind aparatele inventate de el . A inceput sa lucreze cu diversi clienti insa in mod special cu dansatori si balerini in perioada de recuperare dupa accidente. Acestia fiind si cei care au dus metoda mai departe.

Pilates astazi

Popularitatea acestei metode a crescut in timp, explodand incepand cu anii 90, la momentul prezent ajungand o industrie de miliarde atat in SUA cat si in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare.

In pilates fiecare exercitiu este executat cu accent pe respiratie, postura corecta si miscare eficienta.

Exemplul cel mai viu al beneficiilor metodei Pilates este insasi inventatorul ei demonstrand ca in ciuda unei sanatati fragile, prin metoda practicata constant a avut un stil de viata energic si o forma fizica optima pana la o varsta inaintata (a murit la 87 de ani in urma unui incendiu).

Pilates la studioul nostru

Pilates este o forma de miscare care nu discrimineaza. Este pentru fiecare corp, indiferent de varsta si conditie fizica. La noi la studio te poti bucura de aceasta metoda prin sesiunile individuale pe aparate sau in grup restrans. Tot ce trebuie sa faci este sa ne lasi un mesaj AICI pentru a te programa.

Articol scris de Irina Olteanu

Certified Pilates Instructor

Balanced Body USA

One thought on “Ce trebuie sa stii despre metoda pilates

  1. Pingback: Suplețe și blândețe marca Centered Studio: prima oară la Pilates Reformer - GOINFASHION

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *